TEL: 06 – 42 106 161

Aandacht werkt!
Mindfulness voor kinderen

Net als volwassenen hebben kinderen in deze tijd een druk leven en krijgen zij te maken met veel prikkels. Mindfulness helpt kinderen om hier mee om te gaan en meer te genieten van het spelen, het leren, het kind zijn.

Weet jij al welke training je wilt doen? Schrijf je dan nu gelijk in!

Mindfulness

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en aandachtig en nemen alles in hun omgeving op. Tegenwoordig worden ze in hun dagelijks leven blootgesteld aan duizenden indrukken. In twee weken tijd verwerken kinderen evenveel informatie als de oermens deed in een heel leven. Ons brein is echter niet veranderd. Een hele opgave dus om nieuwsgierig en aandachtig te blijven zonder onrustig te worden in je hoofd.

Dat er steeds meer prikkels zijn, zie ik zelf ook in de ruim tien jaar dat ik nu voor de klas sta. Het onderwijs is veel sprekender geworden. Door de komst van het digibord ben ik in staat mijn lessen zoveel meer tot leven te laten komen. Filmpjes, interactieve oefeningen, geluiden. Een les wordt een belevenis. Ik vind dit een hele mooie ontwikkeling. Naast de lessen op school hebben kinderen het ook daarbuiten heel leuk. BSO, muziekles, sporten. Kinderen hebben vaak een overvol ‘leuk’ programma. Voor sommige kinderen zit hier een keerzijde aan. Kinderen komen nauwelijks toe aan zichzelf en hun eigen binnenwereld. Dit kan zich uiten in bijvoorbeeld prikkelbaarheid, ongewenst gedrag, onrust, snel afgeleid zijn, slecht slapen en soms zelfs somberheid.

De aandachtstraining helpt kinderen beter om te gaan met deze drukte. Om zichzelf goed staande te houden in deze tijd is het belangrijk dat ze vaardigheden leren om zich te kunnen ontspannen en dat ze weten hoe ze een ‘hoofd vol gedachten’ tot rust kunnen brengen. Ook leren de kinderen hoe ze met allerlei emoties, zowel fijne als minder prettige, om kunnen gaan zonder dat ze deze negeren of er helemaal in meegesleept worden. De kinderen krijgen hierdoor een beter contact met hun lichaam en geest. Ze worden meer flexibel. Kinderen gaan steviger in hun schoenen staan en ze leren gevoelens te herkennen en passend te uiten en een plek te geven. Ze leren om in het nu te leven en zich te concentreren op wat ze op dit moment doen of voelen. Eten als je eet, leren als je leert, spelen als je speelt en die zonnestraal voelen die warm op je lichaam schijnt.

“Quinten was erg enthousiast over de kikkerles! We moesten kikkerdril nadoen (zo klein mogelijk maken) en het verschil voelen tussen snelle ademhaling en rechtop zitten en ontspannen ademen. Hij vertelde ons dat de ademhaling onze beste vriend is.” - Pia, moeder van Quinten, 6 jaar

“Ik wilde je even laten weten dat ik heel blij ben met de mindfulness lessen op school. Prachtige, belangrijke onderwerpen (die weer anders binnen komen als de juf het zegt!!!) en Siep is er enthousiast mee bezig. Ik krijg de indruk dat hij, nu al , meer controle ervaart over eigen emoties en gedachten. Ook vindt hij het leuk om er soms over te vertellen (met aandacht lopen voor te doen). Kortom; wat fijn dat je dit doet! Wij zijn er blij mee.” - Linda, moeder van Siep, 7 jaar

“Ik pieker niet of nauwelijks meer” – Meike, 12 jaar

“Ik weet nu dat als het niet heel goed gaat, je naar je adem moet, dat helpt.” – Pieternel 12 jaar

“Ik slaap beter en voel minder onrust in mijn lijf” – Jesse, 12 jaar

Programma

Ik werk met de Methode Eline Snel! Dit is een van de meest gebruikte methodes wereldwijd voor kindermindfulness. Eline Snel ontwikkelde deze training aan de hand van het achtweekse programma Minfulness-Based Stress Reduction (MBSR) voor volwassenen van de grondlegger van mindfulness, Jon Kabat- Zinn. De training is geschikt voor alle kinderen en compleet aangepast aan hun belevingswereld, de taal is beeldend en begrijpelijk.

Ik bied de trainingen voor twee verschillende leeftijdsgroepen aan:

De training kan ook op scholen klassikaal worden gegeven. De kinderen oefenen de vaardigheden gedurende de training in dit geval niet thuis maar met de groepsleerkracht met korte 10-minuten oefeningen.

Voor meer informatie voor trainingen op scholen neem contact met mij op via het contactformulier.

Over mij


Fotograaf Nienke den Dulk
www.fotoschoolkind.nl

Susanne Arkema-Roll

Ik ben Susanne Arkema-Roll. Moeder van twee prachtige kinderen. Ik werk sinds 2008 met veel plezier als groepsleerkracht in het basisonderwijs.

In 2014 heb ik de mindfulness cursus voor volwassenen gevolgd. Mindfulness is sindsdien niet meer weg te denken uit mijn leven. Ik denk dat mindfulness in het Nederlands hetzelfde is als ‘aandacht hebben’. Aandacht hebben voor wat je op dit moment doet, voelt en denkt. Je leert dit waar te nemen zonder er direct iets van te vinden. Hierdoor ontstaat er ruimte en merk ik dat ik mag zijn wie ik ben. Wat zou het fijn zijn geweest wanneer ik deze vaardigheden al had geleerd als kind. Dat ik had geweten hoe ik dat stemmetje in mijn hoofd uit had kunnen zetten die mij elke keer weer haarfijn wist te vertellen wat ik wel en vooral wat ik niet kon. Dat ik oefeningen had gehad zodat ik op zondagavond gewoon lekker had kunnen slapen in plaats van te liggen piekeren over de week die er weer aankwam. Dit gun ik alle kinderen. Daarom heb ik de opleiding tot mindful teacher van de Methode Eline Snel aan de Academie voor Mindful Teaching (AMT) gedaan.

Voor meer informatie over de mindfulness training voor volwassenen verwijs ik graag naar: www.mindfulnesshilversum.com

Trainingen

De training voor kinderen van 5 tot en met 7 jaar bestaat uit:

Locatie

De trainingen worden gegeven op Meteorenstraat 29 in Hilversum

Kosten

Deze training kost €190,- (groepsgrootte 4 - 6 kinderen)
Dag en tijdstip in overleg.
Het is ook mogelijk deze training individueel te volgen. De kosten bedragen dan €400,-

Inschrijven

Schrijf je kind direct in voor deze training

 

De training voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar bestaat uit:

Kosten

Deze training kost €220,- (groepsgrootte 4 - 6 kinderen).
Dag en tijdstip in overleg.
Het is ook mogelijk deze training individueel te volgen. De kosten bedragen dan €500,-

Inschrijven

Schrijf je kind direct in voor deze training

Reacties

Fleur kwam bij Suus terecht met een hulpvraag. Ze had wat last van spanningen en deze zorgen vaak voor misselijkheid en ze voelde zich wat onzeker.

Al na de eerste sessie kwam ze ontspannen van Suus terug. We merkten eigenlijk gelijk verschil en dat heeft zich verder positief ontwikkeld.
Misschien was voor ons het belangrijkste wel dat ze het zo fijn had tijdens de lessen. Suus is ontzettend lief en stelt fijne groepjes samen.
Elke week had ze zin om te gaan. En het betrekken van de ouders erbij was ook fijn, we hadden ook baat bij tips.

– Inge, moeder van Fleur 11 jaar, training 8-12 jaar

Bram geniet erg van de kikkerlessen en thuis heeft hij het er ook over. Ik kriebel zijn voetjes elke avond, hij heeft veel meer rust hiervoor nu en geniet er enorm van. Hij noemt me de kikkerjuf 😉

– Marlies, moeder van Bram (training 4-8 jaar)

Leren rustig te blijven als je niet kan slapen.

– Koen, 12 jaar

Ik heb meer zelfvertrouwen door tijdens de training met elkaar dingen te delen. Ik kom sneller in slaap door voor het slapen te mediteren. Na een training viel ik meestal meteen in slaap!

– Saar, 10 jaar, training 8-12 jaar

Ik vond het heel leuk en leerzaam en het heeft me echt goed geholpen om me te concentreren op school. Het leuke er aan vond ik het mediteren, gewoon lekker rustig. De zolder vond ik mooi en heel erg rustgevend.

– Simon 12 jaar

Voor mijn zoon kwam de mindfulness precies op het goede moment: bij de start op de middelbare school. De bijeenkomsten bij Suus gaven hem wekelijks een moment van rust en reflectie. Ik vond het mooi om te zien hoe hij leerde om die rust ook in zichzelf te vinden. Een waardevolle vaardigheid die goed van pas komt als je proefwerken, bijbaantjes, vrienden, sport, gamen en sociale media moet zien te combineren!

– Eva

Mijn jongste dochter (9) sliep al langere tijd moeilijk in. Ze maakt zich regelmatig zorgen over bijvoorbeeld zieke familieleden of over mogelijke inbrekers in ons huis. Haar piekerfabriek draaide overuren tot laat in de avond. Zonder volwassene in de buurt kon ze niet goed inslapen. Ik zei dan vaak “Maak je maar geen zorgen. Wij zijn bij je.” of “Probeer maar aan iets anders te denken”. Dan gaf ze me prachtig terug: “Maar hoe doe ik dat dan? Mij geen zorgen meer maken?” En daar had ik geen antwoord op…
Mijn dochter vond het heel fijn om in de kleine, veilige setting bij Suus in de praktijk te leren hoe ze haar piekerfabriek even stop kan zetten. Hoe ze kan kiezen waar ze aandacht voor heeft. Samen met kinderen die dat ook lastig vonden. Ze heeft geleerd dat gedachten en gevoelens komen en gaan. Dat ze er mogen zijn en dat ze deze niet hoeft te veranderen. Ze heeft geleerd dat het niet erg is om je regelmatig zorgen te maken of veel te voelen. Ze maakt zich nog steeds regelmatig zorgen en dan vraagt ze me om een specifieke oefening met haar te doen. Bijvoorbeeld de Piekerfabriek of Lekker slapen.

 

Het is zo fijn om te zien hoe trots ze is om dit nu zelf te kunnen hanteren. Het belemmerd haar niet meer. Ze heeft geleerd hoe ze kan stoppen om zich even geen zorgen te maken. Ze heeft geleerd welke oefeningen ze kan doen passend bij de behoefte die ze op dat moment heeft. Dit neemt niemand haar meer af en kan ze de rest van haar leven benutten. En soms lukt het ook even niet om te stoppen en vindt ze dat niet erg. “Het gaat toch wel weer over. Ik moet alleen even wachten tot het zover is".

 

Na de 8-weekse training moesten we even wennen om de oefeningen te blijven doen. Het zat nog niet in ons systeem en het verwaterde. Ook het inslapen werd weer lastiger. Het was heel fijn dat Suus de terugkombijeenkomst aanbood. Na de eerste terugkombijeenkomst zag ik hoe goed het mijn dochter deed om de regie weer terug te pakken. Vanaf dat moment hebben we de oefeningen in onze dagelijkse routine opgenomen. Zie ik dat mijn dochter niet helemaal lekker in haar vel zit, vermoeid is, onrustig is, dan vraag ik of het kan helpen om een oefening te doen.

 

We zijn nu bijna een jaar verder en ik zie dat mijn dochter een paar keer per week een oefening doet voor ze gaat slapen. Af en toe glipt ze naar boven als ze onrustig, boos of verdrietig is. Dan hoor ik uit haar kamertje de stem van Eline Snel.

 

Mijn dochter raakt soms overweldigd door heftige emoties. Vroeger kon ze dan een enorme driftbui krijgen die moeilijk te stoppen was. Ze raakt nog steeds af en toe overweldigd door heftige emoties. Maar deze leiden nog zelden tot een driftbui. Ze heeft geleerd om met aandacht voor de ademhaling de regie weer terug te pakken.

– Marijn, 9 jaar, training 8-12 jaar

Inschrijfformulier

 

Contact

Vul het contactformulier in en ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op.

 

© 2017 U4IA Inet Solutions, All rights reserved.