TEL: 06 – 42 106 161

Aandacht werkt!
Mindfulness voor kinderen

Net als volwassenen hebben kinderen in deze tijd een druk leven en krijgen zij te maken met veel prikkels. Mindfulness helpt kinderen om hier mee om te gaan en meer te genieten van het spelen, het leren, het kind zijn.

Mindfulness voor kinderen

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en aandachtig en nemen alles in hun omgeving op. Tegenwoordig worden ze in hun dagelijks leven blootgesteld aan duizenden indrukken. In twee weken tijd verwerken kinderen evenveel informatie als de oermens deed in een heel leven. Ons brein is echter niet veranderd. Een hele opgave dus om nieuwsgierig en aandachtig te blijven zonder onrustig te worden in je hoofd.

Dat er steeds meer prikkels zijn, zie ik zelf ook in de ruim tien jaar dat ik nu voor de klas sta. Het onderwijs is veel sprekender geworden. Door de komst van het digibord ben ik in staat mijn lessen zoveel meer tot leven te laten komen. Filmpjes, interactieve oefeningen, geluiden. Een les wordt een belevenis. Ik vind dit een hele mooie ontwikkeling. Naast de lessen op school hebben kinderen het ook daarbuiten heel leuk. BSO, muziekles, sporten. Kinderen hebben vaak een overvol ‘leuk’ programma. Voor sommige kinderen zit hier een keerzijde aan. Kinderen komen nauwelijks toe aan zichzelf en hun eigen binnenwereld. Dit kan zich uiten in bijvoorbeeld prikkelbaarheid, ongewenst gedrag, onrust, snel afgeleid zijn, slecht slapen en soms zelfs somberheid.

De aandachtstraining helpt kinderen beter om te gaan met deze drukte. Om zichzelf goed staande te houden in deze tijd is het belangrijk dat ze vaardigheden leren om zich te kunnen ontspannen en dat ze weten hoe ze een ‘hoofd vol gedachten’ tot rust kunnen brengen. Ook leren de kinderen hoe ze met allerlei emoties, zowel fijne als minder prettige, om kunnen gaan zonder dat ze deze negeren of er helemaal in meegesleept worden. De kinderen krijgen hierdoor een beter contact met hun lichaam en geest. Ze worden meer flexibel. Kinderen gaan steviger in hun schoenen staan en ze leren gevoelens te herkennen en passend te uiten en een plek te geven. Ze leren om in het nu te leven en zich te concentreren op wat ze op dit moment doen of voelen. Eten als je eet, leren als je leert, spelen als je speelt en die zonnestraal voelen die warm op je lichaam schijnt.

“Quinten was erg enthousiast over de kikkerles! We moesten kikkerdril nadoen (zo klein mogelijk maken) en het verschil voelen tussen snelle ademhaling en rechtop zitten en ontspannen ademen. Hij vertelde ons dat de ademhaling onze beste vriend is.” - Pia, moeder van Quinten, 6 jaar

“Ik wilde je even laten weten dat ik heel blij ben met de mindfulness lessen op school. Prachtige, belangrijke onderwerpen (die weer anders binnen komen als de juf het zegt!!!) en Siep is er enthousiast mee bezig. Ik krijg de indruk dat hij, nu al , meer controle ervaart over eigen emoties en gedachten. Ook vindt hij het leuk om er soms over te vertellen (met aandacht lopen voor te doen). Kortom; wat fijn dat je dit doet! Wij zijn er blij mee.” - Linda, moeder van Siep, 7 jaar

“Ik pieker niet of nauwelijks meer” – Meike, 12 jaar

“Ik weet nu dat als het niet heel goed gaat, je naar je adem moet, dat helpt.” – Pieternel 12 jaar

“Ik slaap beter en voel minder onrust in mijn lijf” – Jesse, 12 jaar

Programma

Ik werk met de Methode Eline Snel! Dit is een van de meest gebruikte methodes wereldwijd voor kindermindfulness. Eline Snel ontwikkelde deze training aan de hand van het achtweekse programma Minfulness-Based Stress Reduction (MBSR) voor volwassenen van de grondlegger van mindfulness, Jon Kabat- Zinn. De training is geschikt voor alle kinderen en compleet aangepast aan hun belevingswereld, de taal is beeldend en begrijpelijk.

Ik bied de trainingen voor twee verschillende leeftijdsgroepen aan:

De training kan ook op scholen klassikaal worden gegeven. De kinderen oefenen de vaardigheden gedurende de training in dit geval niet thuis maar met de groepsleerkracht met korte 10-minuten oefeningen.

Voor meer informatie voor trainingen op scholen neem contact met mij op via het contactformulier.

Mindfulness voor jongeren

 • Lig je regelmatig te piekeren in bed of worstel je met gevoelens?
 • Wil je minder last hebben van stress als je een toets of examen hebt?
 • Wil je meer leren over hoe je zelf bepaalt wat je denkt of voelt?

Dan is een mindfulness training wat voor jou!

Jongeren hebben een gevuld leven. Ze zijn druk met school, huiswerk, een bijbaantje, sporten of andere hobby’s. Dit vraagt tijd. Ook vriendschappen en het bijhouden van de sociale media horen erbij: er zijn veel ballen hoog te houden en dat kan zorgen voor een zeer vol hoofd. Zo’n vol hoofd bevat positieve gedachten, maar misschien ook piekergedachten. Een jongere kan lang piekeren over bijvoorbeeld: ‘Haal ik die toets wel?’, ‘Ben ik goed genoeg?’, ‘Zou ik niet iets meer…?’, ‘Wat vinden anderen van mij?’, …

In de mindfulness training voor jongeren pakken we die piekergedachten aan! We gaan in op hoe gedachten en gevoelens ‘werken’: hoe werkt het in je brein? welke invloed hebben piekergedachten op je lijf?

Door oefeningen te doen met de adem, met beweging en door reflectie, leren we omgaan met gedachten en gevoelens, voordat het tot piekeren en stress komt.

Mindfulness helpt je om de chaos in je hoofd tot rust te brengen. Een kalme geest is beter in staat om te plannen, te organiseren en oplossingen te vinden. Hierdoor zal je je beter kunnen concentreren. Je leert te luisteren naar de signalen die je lijf afgeeft. Het helpt je om milder naar jezelf en naar anderen te kijken. Je leert surfen op de golven van het leven, zonder te worden overspoeld.

Programma

Ik werk met de Methode Eline Snel! Dit is een van de meest gebruikte methodes wereldwijd voor kindermindfulness. Eline Snel ontwikkelde deze training aan de hand van het achtweekse programma Mindfuless-Based Stress Reduction (MBSR) van de grondlegger van mindfulness, Jon Kabat-Zinn. De training is geschikt voor alle jongeren.

Ik bied de trainingen voor twee verschillende leeftijdsgroepen aan:

De training vindt plaats in mijn praktijk maar kan ook op scholen aangeboden worden.

Voor meer informatie voor trainingen op scholen neem contact met mij op via het contactformulier.

Over mij


Fotograaf Nienke den Dulk
www.fotoschoolkind.nl

Susanne Arkema-Roll

Ik ben Susanne Arkema-Roll. Moeder van twee prachtige kinderen. Ik werk sinds 2008 met veel plezier in het basisonderwijs.

In 2014 heb ik de mindfulness cursus voor volwassenen gevolgd. Mindfulness is sindsdien niet meer weg te denken uit mijn leven. Ik denk dat mindfulness in het Nederlands hetzelfde is als ‘aandacht hebben’. Aandacht hebben voor wat je op dit moment doet, voelt en denkt. Je leert dit waar te nemen zonder er direct iets van te vinden. Hierdoor ontstaat er ruimte en merk ik dat ik mag zijn wie ik ben. Wat zou het fijn zijn geweest wanneer ik deze vaardigheden al had geleerd als kind. Dat ik had geweten hoe ik dat stemmetje in mijn hoofd uit had kunnen zetten die mij elke keer weer haarfijn wist te vertellen wat ik wel en vooral wat ik niet kon. Dat ik oefeningen had gehad zodat ik op zondagavond gewoon lekker had kunnen slapen in plaats van te liggen piekeren over de week die er weer aankwam. Dit gun ik alle kinderen. Daarom heb ik de opleiding tot mindful teacher van de Methode Eline Snel aan de Academie voor Mindful Teaching (AMT) gedaan.

Voor meer informatie over de mindfulness training voor volwassenen verwijs ik graag naar: www.mindfulnesshilversum.com

Trainingen

De training voor kinderen van 5 tot en met 7 jaar bestaat uit:
 • Een intakegesprek van 30 tot 45 minuten. Bij dit gesprek zijn zowel het kind als de ouders of verzorgers aanwezig.
 • Acht groepslessen van 30 tot 40 minuten per keer. Bij deze trainingen zijn ouders of verzorgers niet aanwezig.
 • Een wekelijkse update via e-mail. Zo weet je als ouder of verzorger wat we tijdens de training hebben gedaan en kun je je kind helpen met oefeningen.
 • Het boek Stilzitten als een kikker van Eline Snel inclusief een cd met oefeningen
 • Individueel eindgesprek. Dit gesprek voer ik met de ouders of verzorgers. Je kind is hier natuurlijk ook welkom. Samen praten we na over de training. Hoe heeft hij of zij het ervaren? Merken jullie al verschil?

Locatie

De trainingen worden gegeven op:
Costeruslaan 1A
1217JT
Hilversum

Kosten

Deze training kost €220,- (groepsgrootte 4 - 6 kinderen)
Dag en tijdstip in overleg.
Het is ook mogelijk deze training individueel te volgen. De kosten bedragen dan €440,-

Inschrijven

Schrijf je kind direct in voor deze training

De training voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar bestaat uit:
 • Een intakegesprek van 30 tot 45 minuten. Bij dit gesprek zijn zowel het kind als de ouders of verzorgers aanwezig.
 • Acht groepslessen van 50 tot 60 minuten per keer. Bij deze trainingen zijn ouders of verzorgers niet aanwezig.
 • Een wekelijkse update via e-mail. Zo weet je als ouder of verzorger wat we tijdens de training hebben gedaan en kun je je kind helpen met oefeningen.
 • Het boek Stilzitten als een kikker van Elinie Snel inclusief een cd met oefeningen
 • Individueel eindgesprek. Dit gesprek voer ik in ieder geval met de ouders of verzorgers. Je kind is hier natuurlijk ook welkom. Samen praten we na over de training. Hoe heeft hij of zij het ervaren? Merken jullie al verschil?

Locatie

De trainingen worden gegeven op:
Costeruslaan 1A
1217JT
Hilversum

Kosten

Deze training kost €250,- (groepsgrootte 4 - 6 kinderen).
Dag en tijdstip in overleg.
Het is ook mogelijk deze training individueel te volgen. De kosten bedragen dan €500,-

Inschrijven

Schrijf je kind direct in voor deze training

De training voor jongeren van 12 tot 15 jaar bestaat uit:
 • Een intakegesprek van 45-60 minuten. Bij dit gesprek zijn zowel de jongere als de ouders of verzorgers aanwezig.
 • Tien groepslessen volgens de Methode Eline Snel van 90 minuten. Bij deze lessen zijn de ouders of verzorgers niet aanwezig.
 • MP-3 bestand met oefeningen voor thuis
 • Materialen ten behoeve van de training
 • Het boek ‘Ruimte geven & Dichtbij zijn’.
 • Individueel eindgesprek. Bij dit gesprek zijn zowel de jongere als de ouders of verzorgers aanwezig.

Locatie

De trainingen worden gegeven op:
Costeruslaan 1A
1217JT
Hilversum

Kosten

Deze training kost €300,- (groepsgrootte 3 - 6 kinderen).
Dag en tijdstip in overleg.
Het is ook mogelijk deze training individueel te volgen. De kosten bedragen dan €500,-

Inschrijven

Schrijf je kind direct in voor deze training

De training voor jongeren van 14 tot 19 jaar bestaat uit:
 • Een intakegesprek van 45-60 minuten. Bij dit gesprek zijn zowel de jongere als de ouders of verzorgers aanwezig. Bij jongeren van 16 jaar of ouder, kan dit gesprek ook gedeeltelijk zonder de ouders of verzorgers plaatsvinden.
 • Tien groepslessen de Methode Eline Snel van 90 minuten per keer. Bij deze lessen zijn de ouders of verzorgers niet aanwezig.
 • MP-3 bestand met oefeningen voor thuis
 • Materialen ten behoeve van de training
 • Het boek ‘Ruimte geven en dichtbij zijn’.
 • Individueel eindgesprek. Bij dit gesprek zijn zowel de jongere als de ouders of verzorgers aanwezig. Bij jongeren van 16 jaar of ouder kan dit gesprek, op verzoek, ook gedeeltelijk alleen met mij plaatsvinden.

Locatie

De trainingen worden gegeven op:
Costeruslaan 1A
1217JT
Hilversum

Kosten

Deze training kost €300,- (groepsgrootte 3 - 6 kinderen).
Dag en tijdstip in overleg.
Het is ook mogelijk deze training individueel te volgen. De kosten bedragen dan €500,-

Inschrijven

Schrijf je kind direct in voor deze training

Reacties

Wij zijn bij Suus terecht gekomen omdat mijn 6-jarige dochter best veel kan piekeren, verdwaalde in haar gedachten en daar echt last van had.

Eigenlijk vielen puzzelstukjes al meteen op z'n plek. Al bij het eerste, telefonische, gesprek werd duidelijk dat Suus de problemen begreep, de juiste vragen stelde en dat we hiermee verder zouden komen. En nadat mijn dochter kennis had gemaakt met Suus, straalde ze. Vol vertrouwen en met heel veel zin ging ze daarna steeds naar de les toe.
En: Al na de 1e keer hadden we handvatten om moeilijke situaties aan te gaan! Dat gaf mijn dochter veel vertrouwen.

Het allergaafste vind ik dat mijn dochter ook heeft geleerd om de oefeningen zélf toe te passen. Ze is niet afhankelijk van mij of van Suus, maar kan in moeilijke situaties (bijvoorbeeld op school of de bso) zelf naar haar kikkerademhaling gaan, het piekeren verminderen en weer rustig worden. 

Wat zijn we blij dat we deze stap genomen hebben! Dank je wel Suus, voor je mooie lessen en liefdevolle begeleiding!

– Bente, 7 jaar, training 4-8 jaar

Ik vond de training heel leuk en behulpzaam. Het helpt je vooral heel erg rustig te worden.

– Danique, 13 jaar, training 12-14 jaar

Ik vond de training leuk en leerzaam. Ik heb veel aan de oefeningen gehad. Ik vond de trainer fantastisch! Andere kinderen moeten deze lessen volgen omdat je er veel aan hebt én omdat het leuk is!

– Niels, 13 jaar, training 12-14 jaar

Het helpt om tot jezelf te komen. Ik fond het leuk en ik slaap beter en het was gezellig.

– Marijn, 13 jaar, training 12-14 jaar

Onze Krijn heeft de cursus voor 5- tot 7 jarige gevolgd bij Suus. Het is mooi om te zien dat Krijn regelmatig nog vraagt naar Suus. Hij gebruikt de ademtechniek die hij heeft geleerd wanneer het hij gevallen is of iets moeilijk of eng vindt. Als hij ziet dat een ander iets moeilijk of spannend vindt, dan probeert hij het aan die ander uit te leggen.
Doordat Krijn bezig was met de oefeningen bij Suus kreeg onze puber langzaam ook interesse hierin en ging het ook uitproberen.

– Krijn, 5 jaar, training 4-8 jaar

Het is leuk want je wordt er heel rustig van en dat is heel fijn.
Je gaat mediteren en je leert dat je rustig wordt met toetsen en ook dat je makkelijker kan slapen en niet piekert.
Groetjes, Sebastiaan

– Sebastiaan 12 jaar, training 8-12 jaar

Mijntje heeft vooral rust ervaren. Ze heeft tools om uit haar hoofd en in haar lijf te komen en dat is heel fijn. Ook als het niet lukt om het toe te passen weet ze dat dit er ook bij hoort. Dat is nog wel een proces maar het is fijn om een kind op deze leeftijd dit al mee te kunnen geven. En dat ze op haar verjaardag een terugkomsessie wel ziet zitten zegt genoeg!

– Mijntje 12 jaar, training 8-12 jaar

Fleur kwam bij Suus terecht met een hulpvraag. Ze had wat last van spanningen en deze zorgen vaak voor misselijkheid en ze voelde zich wat onzeker.

Al na de eerste sessie kwam ze ontspannen van Suus terug. We merkten eigenlijk gelijk verschil en dat heeft zich verder positief ontwikkeld.
Misschien was voor ons het belangrijkste wel dat ze het zo fijn had tijdens de lessen. Suus is ontzettend lief en stelt fijne groepjes samen.
Elke week had ze zin om te gaan. En het betrekken van de ouders erbij was ook fijn, we hadden ook baat bij tips.

– Inge, moeder van Fleur 11 jaar, training 8-12 jaar

Bram geniet erg van de kikkerlessen en thuis heeft hij het er ook over. Ik kriebel zijn voetjes elke avond, hij heeft veel meer rust hiervoor nu en geniet er enorm van. Hij noemt me de kikkerjuf 😉

– Marlies, moeder van Bram (training 4-8 jaar)

Leren rustig te blijven als je niet kan slapen.

– Koen, 12 jaar

Ik heb meer zelfvertrouwen door tijdens de training met elkaar dingen te delen. Ik kom sneller in slaap door voor het slapen te mediteren. Na een training viel ik meestal meteen in slaap!

– Saar, 10 jaar, training 8-12 jaar

Ik vond het heel leuk en leerzaam en het heeft me echt goed geholpen om me te concentreren op school. Het leuke er aan vond ik het mediteren, gewoon lekker rustig. De zolder vond ik mooi en heel erg rustgevend.

– Simon 12 jaar

Voor mijn zoon kwam de mindfulness precies op het goede moment: bij de start op de middelbare school. De bijeenkomsten bij Suus gaven hem wekelijks een moment van rust en reflectie. Ik vond het mooi om te zien hoe hij leerde om die rust ook in zichzelf te vinden. Een waardevolle vaardigheid die goed van pas komt als je proefwerken, bijbaantjes, vrienden, sport, gamen en sociale media moet zien te combineren!

– Eva

Waar kan ik beginnen. Mijn jongste dochter kreeg de diagnose 'high sensitief ' maar best heftig, want ze werd er dus letterlijk ziek van. Dagelijks koorts,ziek en ellendig. Eerlijk is wist niet wat ik moest doen.
Iemand wees mij op Suus. Mindfullness voor kinderen.
Na mijn 1e telefoontje met Suus, voelde het voor mij als thuis komen.
Na het intake gesprek was mijn dochter ook volledig blij en opgelucht. Ondanks het feit dat mijn dochter erg verlegen en onzeker is, ging ze met Suus mee om hun sessies te doen.

Mijn dochter heeft er zo waanzinnig veel aan gehad. Ze heeft geen onverklaarbare koorts meer, heeft erg veel aan alle oefeningen die ze leerde. Ze ging echt met sprongen vooruit.

Ik kan echt iedereen Suus aanraden. Geen twijfel. Ze is lief,vakkundig en een echte steun!

– Jade, 6 jaar, training 4-8 jaar

Suus is een super leuk mens!!! Er is niemand beter om deze lessen van te krijgen. Ik heb er zelf best wel veel aan gehad ook al dacht ik eerst van niet. Ik heb van Suus geleerd dat je fouten mag maken. Je leert jezelf echt goed kennen en soms vond ik dat wel confronterend maar ook heel mooi! Dank je wel Suus!

– Mijntje, 14 jaar, training 12-14 jaar

Casper heeft enorm genoten van de kikkerlessen van Suus. Hij was niet te stoppen als hij weer naar juf Suus mocht. We hebben ervaren dat hij door de lessen een aantal nieuwe skills in zijn rugzak heeft. Zijn dapper sterk dier (in Caspers geval dieren) haalt hij tevoorschijn als hij iets spannend vindt. En als je iets wenst, kunnen je gedachtes je helpen het ook écht te laten gebeuren. Dat is toch een hele mooie levensles. Met de gedownloade oefeningen leren we hier thuis allemaal beter te ademen, want inmiddels weten we: ademen helpt voor álles!
Casper zegt zelf:
'Ik vond het heel leuk. En als ik druk ben, weet ik nu hoe ik rustig moet gaan werken.'

– Casper, 7 jaar, training 4-8 jaar

Dank je wel voor alle mooie kikkerlessen die je Kyra hebt gegeven. Ze heeft er volgens ons veel aan gehad. Ze reageert wat rustiger op lastige situaties en heeft daar zelf oplossingen voor gevonden (best vaak ook aangereikt door jou!). Dit is wat Kyra zelf uit de training heeft gehaald:

 • Beter slapen
  Ik kan plaatjes in mijn hoofd en gedachten voorbij laten gaan en mij concentreren op mijn moeheid en mijn kikkeradem
 • Beter concentreren
  Ik kan beter werken op school, doen wat ik wilde doen. Ik krijg beter mijn planning af.
 • Beter rekenen
  Dat kan ik nu. Eerst vond ik het heel stom en nu gewoon ook een beetje nuttig. En de meester was trots op mij!
 • Gezelligheid met vriendinnen
  En wegstappen uit lastige situaties die mij niet aangaan
Je snapt dat Kyra blij is en wij voor haar! Dank je voor je lieve rustige aandacht voor haar en blijf vooral doorgaan met deze mooie methode!

– Kyra 8 jaar, training 4-8 jaar

Mijn jongste dochter (9) sliep al langere tijd moeilijk in. Ze maakt zich regelmatig zorgen over bijvoorbeeld zieke familieleden of over mogelijke inbrekers in ons huis. Haar piekerfabriek draaide overuren tot laat in de avond. Zonder volwassene in de buurt kon ze niet goed inslapen. Ik zei dan vaak “Maak je maar geen zorgen. Wij zijn bij je.” of “Probeer maar aan iets anders te denken”. Dan gaf ze me prachtig terug: “Maar hoe doe ik dat dan? Mij geen zorgen meer maken?” En daar had ik geen antwoord op…
Mijn dochter vond het heel fijn om in de kleine, veilige setting bij Suus in de praktijk te leren hoe ze haar piekerfabriek even stop kan zetten. Hoe ze kan kiezen waar ze aandacht voor heeft. Samen met kinderen die dat ook lastig vonden. Ze heeft geleerd dat gedachten en gevoelens komen en gaan. Dat ze er mogen zijn en dat ze deze niet hoeft te veranderen. Ze heeft geleerd dat het niet erg is om je regelmatig zorgen te maken of veel te voelen. Ze maakt zich nog steeds regelmatig zorgen en dan vraagt ze me om een specifieke oefening met haar te doen. Bijvoorbeeld de Piekerfabriek of Lekker slapen.  

Het is zo fijn om te zien hoe trots ze is om dit nu zelf te kunnen hanteren. Het belemmerd haar niet meer. Ze heeft geleerd hoe ze kan stoppen om zich even geen zorgen te maken. Ze heeft geleerd welke oefeningen ze kan doen passend bij de behoefte die ze op dat moment heeft. Dit neemt niemand haar meer af en kan ze de rest van haar leven benutten. En soms lukt het ook even niet om te stoppen en vindt ze dat niet erg. “Het gaat toch wel weer over. Ik moet alleen even wachten tot het zover is".

 

Na de 8-weekse training moesten we even wennen om de oefeningen te blijven doen. Het zat nog niet in ons systeem en het verwaterde. Ook het inslapen werd weer lastiger. Het was heel fijn dat Suus de terugkombijeenkomst aanbood. Na de eerste terugkombijeenkomst zag ik hoe goed het mijn dochter deed om de regie weer terug te pakken. Vanaf dat moment hebben we de oefeningen in onze dagelijkse routine opgenomen. Zie ik dat mijn dochter niet helemaal lekker in haar vel zit, vermoeid is, onrustig is, dan vraag ik of het kan helpen om een oefening te doen.

 

We zijn nu bijna een jaar verder en ik zie dat mijn dochter een paar keer per week een oefening doet voor ze gaat slapen. Af en toe glipt ze naar boven als ze onrustig, boos of verdrietig is. Dan hoor ik uit haar kamertje de stem van Eline Snel.

 

Mijn dochter raakt soms overweldigd door heftige emoties. Vroeger kon ze dan een enorme driftbui krijgen die moeilijk te stoppen was. Ze raakt nog steeds af en toe overweldigd door heftige emoties. Maar deze leiden nog zelden tot een driftbui. Ze heeft geleerd om met aandacht voor de ademhaling de regie weer terug te pakken.

– Marijn, 9 jaar, training 8-12 jaar

Inschrijfformulier

 

Contact

Vul het contactformulier in en ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op.

 

© 2023 U4IA Inet Solutions B.V., All rights reserved.